{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bill Clinton se zamjerio Slovacima

F
15.10.2007. u 13:45
0
0
Bill Clinton se zamjerio Slovacima
0
Bill Clinton se zamjerio Slovacima
Bivši američki predsjednik Bill Clinton izazvao je oštre osude u Slovačkoj izjavom u kojoj je slovačko-mađarske odnose usporedio s prilikama na Bliskom istoku. Slovački su mediji tokom vikenda prenijeli niz osuda slovačkih političara na račun Clintona, koji je na jednom skupu u Budimpešti odnose između Bratislava i Budimpešte usporedio sa stanjem na Bliskom istoku ili u Sjevernoj Irskoj.
Slovački predsjednik Ivan Gašparović izjavio je u jednom radijskom intervjuu da Clinton nema dovoljno znanja o prilikama u njegovoj zemlji i stoga daje "opasne" izjave, izvijestila je u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA.

Clintonovu izjavu osudio je i bivši slovački ministar kulture i čehoslovački ambasador u Budimpešti Rudolf Chmel. "Bivši američki predsjednik, diplomatski rečeno, nema tačne informacije. Zaboravio je na 'sitnicu' da su Slovačka i Mađarska saveznice u EU i NATO-u i da bi teritorijalni sukob u okviru te strukture bio apsurd", prenose Chmelovu izjavu "Hospodarske noviny".

Do zahlađenja slovačko-mađarskih odnosa došlo je u septembru kad je slovački parlament deklaracijom proglasio "nedodirljivima" takozvane Benešove dekrete, odluke poslijeratnog čehoslovačkog predsjednika Edvarda Beneša kojima je omogućena deportacija Nijemaca i Mađara iz tadašnje Čehoslovačke.

Beneš je nakon Drugog svjetskog rata donio dekrete koji su predstavljali pravni temelj za protjerivanje i oduzimanje imovine i državljanstva sudetskim i karpatskim Nijemcima kao i Mađarima između 1945. i 1948.

Tekst deklaracije slovačkog parlamenta identičan je tekstu deklaracije koju je o istoj temi još 2002. donio češki parlament.

Neposredno nakon odluke slovačkog parlamenta, vodeći mađarski političari demonstrativno su otkazali planirane kontakte sa slovačkim političarima i umjesto toga "privatno" posjetili mađarsku manjinu u južnoj Slovačkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: