Meksiko
0

Bill Clinton pozvao na nastavak borbe protiv side

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Bill Clinton uputio je poziv na nastavak globalne borbe protiv side sa 17. svjetske konferencije o toj opakoj bolesti koja se održava od 3. do 8. augusta u Mexico Cityju.

Clinton je istakao na Konferenciji o sidi u Meksiku, čiji je glavni slogan "Sada djelovati svuda" odnosno "zajednička akcija - odmah", da će njegova fondacija "Clinton" staviti akcent na borbu protiv side u SAD-u, pošasti koja pogađa prije svega Afroamerikance, prenijele su svjetske agencije.

On je objasnio da je osjetio potrebu da krene u akciju otkrivši da je broj Amerikanaca pogođenih virusom HIV (side) 40 posto veći od procjena.

U izvještaju američkog Centra za borbu protiv side objavljenom u subotu istaknuto je da polovina zaraza virusom HIV-a u toj zemlji pogađa Afroamerikance.

Vrijeme je da se Amerikanci probude, rekao je Clinton, koji se vratio s turneje po Africi gdje je procjenjivao rezultate akcija svoje fondacije.

Čak i ako smo aktivni širom svijeta, treba više da činimo u svojoj zemlji, a moja fondacija će to poduzeti, istakao je bivši američki predsjednik.

Istraživači, okupljeni na Konferenciji, međutim, priznali su da su istraživanja vezana za vakcinu protiv side na "klimavim nogama".

Vjerovatno će biti potrebno da prođu godine prije nego što bude ostvaren pravi napredak u tim istraživanjima.

Tachi Yamada, direktor zdravstvenog programa fondacije osnivača američkog softverskog giganta " Microsofta“ Billa Gatesa i njegove supruge Melinde „Bill & Melinda Gates Foundation“, istakao je da su u budućnosti potrebna velika ulaganja ne samo u osnovna znanja o prevenciji virusa HIV nego i u klinička ispitivanja vakcine protiv side.

Istraživači i dalje smatraju da se širenje virusa HIV može zaustaviti samo razvojem preventivne vakcine protiv tog virusa, a ne liječenjem već zaraženih osoba, što je danas slučaj.

Učesnici Konferencije su, međutim, konstatirali da je ostvaren veliki napredak u razvoju antivirusnih lijekova, tako da je danas više od 30 vrsta tih lijekova na raspolaganju pacijentima.

"Triterapije", odnosno antivirusni lijekovi koji u sebi sadrže istovremeno tri aktivne supstance, uspjele su da povećaju životni vijek zaraženih osoba za 13 godina iako je on i dalje skoro 20 godina kraći nego kod ostalih ljudi.

Problem je što je u velikom broju zemalja pristup tim lijekovima i dalje luksuz za neke osobe oboljele od side.

Istraživači su pokazali interesiranje i za sekundarne efekte lijekova protiv side, kao što je gomilanje masnih naslaga oko stomaka i opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.

Rezultati jednog novog američkog istraživanja, predstavljeni na Konferenciji, pokazali su da u malim dozama hormon rasta, koga obično koriste atletičari, može da utječe na ublažavanje tih sekundarnih efekata.

Učesnici Konferencije su stavili akcent i na slabost zdravstvenih sistema u borbi protiv side, i to prije svega u zemljama južne hemisfere.

Jedna bolničarka se brine o 400 pacijenata kojima daje odgovarajuću terapiju, a za to je plaćena samo tri dolara dnevno, istakao je na Konferenciji Moses Massaquoi, koordinator humanitarne organizacije "Ljekari bez granica" u Malaviju.

Tesfa Ghebrehiwet iz Međunarodnog udruženja bolničarki istakla je da veliki problem u zemljama u razvoju predstavlja upravo nedostatak bolničarki i ljekara, kao i želja koja se javlja kod zdravstvenog osoblja da napušta te zemlje gdje je njihov rad obično potcijenjen.

Jedno od poboljšanja koja se mogu izvršiti sastoji se u decentralizaciji poslova i povjeravanju nekih osoblju koje nema visoke kvalifikacije, ali je obučeno za njihovo obavljanje.

Ministar zdravlja Etiopije Tedros Adhanom Ghebeysus je ocijenio da je glavna strategija prevencija za koju nisu potrebni visokokvalificirani profesionalci.

Organizacija "Ljekari bez granica" također smatra da treba bolje koristiti radnike koji pomažu u zdravstvu, prije svega u ruralnim oblastima, tako što će biti bolje obučeni i što će im se davati veća podrška kako bi mogli da preuzmu zadatke koje inače obavlja stručno medicinsko osoblje.

Na Konferenciji o sidi u glavnom gradu Meksika naučnici i aktivisti su pozvali vade i zdravstvene organizacije da pruže veću podršku obrezivanju muškaraca kako bi se spriječilo širenje virusa HIV, naročito u zemljama istočne i južne Afrike, gdje je tom smrtonosnom bolešću ugroženo najviše ljudi.

Jedna studija iz 2006. godine, kako je istaknuto, pružila je uvjerljive dokaze da ta metoda može da spriječi infekciju virusom HIV, ali da zvanične institucije ne ulažu dovoljno napora da uvjere muškarce da se, u što je moguće većem broju, odluče na taj korak.