Svijet
0

Bill Clinton podržava Obamu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik Bill Clinton je prvi put najavio da podržava demokratu Barracka Obamu u američkoj predsjedničkoj utrci.

Clintonova supruga Hillary je bila najveći Obamin konkurent za nominaciju unutar stranke i on je veoma često kritikovao Obaminu kampanju.

Clintonov glasnogovornik je izjavio da je posvećen radu i da sve čini kako bi Obama pobjedio.

“Clinton je voljan učiniti sve što može kako bi osigurao da senator Obama postane sljedeći predsjednik SAD-a”, izjavio je glasnogovornik Matt McKenna.

Predstavnici Obamine kampanje su pozdravili Clintonovu podršku riječima: “Ujedinjena demokratska partija će biti moćna sila za promjene ove godine i uvjereni smo da će predsjednik Clinton odigrati veliku ulogu u svemu tome”.

Dopisnik BBC Washingtona, James Coomarasamy je izjavio da Clinton i dalje uživa ogromnu popularnost kod demokrata i da bi mogao pomoći senatoru Obami, posebno u područjima sa većinskom radničkom klasom, gdje je Obami najteže povezati se s ljudima.

Ipak, kako dopisnik dodaje, dok čelnici Obamine kampanje tvrde da će Clinton odigrati značajnu ulogu u ujedinjenju demokratske stranke, odnosi među dva tabora ostaju nategnuti.

Američki mediji su opisali odnose između Clintona i Obamu nategnutim otkako je Obama pobijedio Clintona u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju.