Svijet
0

Bill Clinton: Obama zaslužuje da bude ponovo izabran

FENA
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Barack Obama (Foto: Arhiv/AFP)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton podržao je sinoć svog demokratskog kolegu Baracka Obamu u svom prvom pojavljivanju na pozornici uz sadašnjeg predsjednika tokom njegove predizborne kampanje.

„Barack Obama zaslužuje da bude ponovo izabran za predsjednika SAD-a. Mislim da je odradio dobar posao“, rekao je Clinton pred oko 500 Obaminih pristalica okupljenih na donatorskoj večeri u gradiću McLeanu u Virginiji, čiji je cilj bio prikupljanje sredstava za kampanju za predsjedničke izbore 6. novembra, prenijele su agencije.

Obama će pokušati na tim izborima osvojiti još jedan mandat. Bill Clinton, koji je u Bijeloj kući bio od 1993. do 2001., jedini je demokrat koji je od Drugog svjetskog rata uspio osvojiti dva mandata.

Clintonova podrška mogla bi se pokazati ključnom za Obamu u prikupljanju sredstava za kampanju, kao i za uvjeravanje američke javnosti da ima dobre ekonomske planove, za koje republikanci tvrde da su neodgovorni i populistički.

Tokom serije donatorskih susreta u Mcleanu Obama je uspio sakupiti oko dva miliona dolara za svoju predizbornu kampanju.