Vrijedni filantrop
0

Bill Clinton ne namjerava usporiti

Sarajevo-x.com
Bill Clinton
Bill Clinton
Skoro deceniju nakon što je napustio Bijelu kuću, bivši američki predsjednik Bill Clinton i dalje je jedna od najznačajnijih političkih ličnosti SAD-a. Posvećen filantropiji, ovaj 62-godišnji državnik ne pokazuje znake odlaska sa svjetske javne scene. Posljednji od poduhvata njegove diplomatije iznenadni je dolazak u Sjevernu Koreju i uspjeh u pregovaračkoj misiji za oslobađanje dvije američke reporterke osuđene zbog ilegalnog ulaska u zemlju.

Sjevernoamerički lider Kim Jong II oprostio je novinarkama i pustio ih kući. U utorak navečer otputovale su u SAD zajedno sa Clintonom.

Kako Sjedinjene Države nemaju uspostavljene diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, a dosadašnje pregovore su vršili preko posrednika, to ovaj uspjeh čini još većim.

Pyongyang je s toplom dobrodošlicom dočekao Clintona, piše CNN. Tamošnja vlast sa nostalgijom se sjeća njegove vladavine. Tada su veze između dvije države bile mnogo jače nego danas.

Prije angažmana na predsjedničkoj kampanji svoje supruge Hillary, Clinton se fokusirao na rad u Fondaciji William J. Clinton. Taj rad je obuhvatao pomaganje siromašnima i utjecaj na smanjenje negativnih posljedica klimatskih promjena, akcije na pomoći oboljelim od malarije, HIV/AIDS-a i drugo.

Njegova autobiografska knjiga "My Life" prodata je u 400.000 primjeraka već prvog dana kada se našla u ponudi. Prošle godine je podvrgnut operaciji ugradnje bajpasa, ali ovaj aktivista ne planira usporiti.

"Otkako je otišao sa funkcije predsjednika SAD-a pomogao je u spašavanju najmanje 1.300.000 života", kaže glasnogovornik 42. američkog predsjednika Jay Carson. Uprkos pojedinim mrljama u karijeri, Bill Clinton je uspio održati reputaciju majstora u političkim vodama.