UN
0

Bill Clinton kao izaslanik za Haiti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Bill Clinton bit će imenovan za izaslanika Ujedinjenih nacija za Haiti, izjavio je u ponedjeljak zvaničnik UN-a.

Ovaj zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je informaciju objavljenu u dnevnom listu Miami Herlad i dodao da će zvanično imenovanje uslijediti u utorak u sjedištu UN-a u New Yorku.

On je izjavio da se radi o kreiranju mjesta za Billa Clintona koji pokušava privući svjetsku pažnju na Haiti, najsiromašniju zemlju na američkom kontinentu koju su uragani uništili prošle godine.

"Čast je prihvatiti ponudu glavnog tajnika UN-a da budem specijalni izaslanik za Haiti", kazao je Clinton u saopćenju koje je objavio Miami Herald.

"Prirodne katastrofe prošle godine odnijele su puno života, ali su vlada i stanovništvo Haitija odlučni da pristupe obnovi, ne samo popravljajući štetu nego koristeći fondove za dugoročni trajni razvoj koji su im do sada izmicali", kazao je on.

Ban i Clinton su u martu zajedno boravili na Haitiju odakle su pozvali međunarodnu zajednicu da nastavi s pomaganjem uništene zemlje.

U aprilu su učesnici donatorske konferencije u Wahingtonu pristali da daju pomoć od 324 miliona dolara za obnovu Haitija.

Bill Clinton je popularan među haićanskom sirotinjom jer je kao američki predsjednik 1994. upotrijebio prijetnju vojnom silom kako bi svrgnuo diktaturu na Haitiju.

Uz pomoć američkih marinaca tada je na vlast vraćen legalno izabrani predsjednik Jean-Bertrand Aristide, svrgnut vojnim udarom.