Švedska
0

Biljana Plavšić na slobodi!

Sarajevo-x.com
Biljana Plavšić 1997. godine (Foto: Arhiv)
Biljana Plavšić 1997. godine (Foto: Arhiv)
Biljana Plavšić, 80-godišnja bivša predsjednica Republike Srpske, osuđena za ratne zločine izašla je iz zatvora Heisenberg u Švedskoj, javio je švedski list Dagens Nyheter (Dnevni list).

Odlukom Predsjednika Haškog tribunala Patricka Robinsona 15. septembra Plavšićevoj je odobreno prijevremeno puštanje na slobodu jer je odslužila dvije trećine od 11 godina kazne na koju je osuđena. Ona je 2002. priznala odgovornost za progon Bošnjaka i Hrvata u 37 opština u BiH, nakon čega je Tribunal 2003. godine osudio na 11 godina zatvora.

Detalji oko transporta i krajnjeg odredišta Biljane Plavšić su nepoznati, ali se očekuje da će avionom Vlade Republike Srpske sletjeti u Beograd gdje joj žive brat i snaha. Od momenta kad njen avion dotakne tlo aerodroma Nikola Tesla u Beogradu, štitit će je pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Jedina žena na klupi Haškog tribunala ima državljanstvo i pasoš Srbije i stan u Beogradu, gdje namjerava provesti ostatak života.

Njen advokat rekao je da se ona može vratiti u politiku i nastaviti sa političkom karijerom.

Biljana Plavšić je rođena 7. jula 1930. godine u Tuzli, a odrasla u Sarajevu. Diplomirala je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala botaniku.

Poslije specijalističkih studija u Americi, bila je profesor i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Uoči raspada bivše Jugoslavije, napustila je univerzitetsku karijeru i ušla u politiku.

Zatvor u Švedskoj