Ako bude pozvana
0

Biljana Plavšić će se pojaviti u sudu

Sarajevo-x.com
Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić neće odbiti da se pojavi u sudu u Hagu ako dobije poziv, jer su sankcije oštre, ali je odbila da govori o nekim stvarima sa kojima nije upoznata, rekao je njen bivši saradnik i stranački kolega Svetozar Mihajlović.

On je u izjavi za srbijanske medije rekao da je njen stav da ona u procesima Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću, kao i drugih optuženika, ne može biti svjedok u korist tužilaštva, a to je, kako je naveo, objavila i u svojim knjigama.

“Ukoliko bi Plavšićevoj bio odbijen zahtjev za pomilovanje i produžen boravak u zatvoru, na djelu bi zasigurno bio domen politike. Moguće je da se politika ponovo umiješa u proces što ne bi bilo dobro”, rekao je Mihajlović, koji je na čelu odbora za puštanje na slobodu Plavšićeve.

“Mi poštujemo optužnicu, ali iz humanih razloga tražimo da je puste, jer je izdržala veći dio kazne, boravila je i u kućnom pritvoru u Beogradu i lošeg je zdravstvenog stanja”, rekao je Mihajlović.

On je rekao da zahtjev za pomilovanje Plavšićeve švedska vlada još nije razmatrala i da očekuje da će se to dogoditi tokom ovog mjeseca.