|

Bildt razgovarao s Riceovom o Kosovu

Bildt razgovarao s Riceovom o Kosovu
0
F
FENA
14.11.2007. u 22:08
0
komentara
0

dijeljenja
Bildt razgovarao s Riceovom o Kosovu
Šef švedske diplomatije Carl Bildt naglasio je u srijedu, u razgovoru s američkom kolegicom Condoleezzom Rice, da je neophodno "lagano prizemljenje" u pitanju Kosova. "Zbog pojačanih napetosti u regiji moramo se pripremiti da ovo pitanje ne bude veliki pad, već lagano prizemljenje u bliskoj budućnosti", rekao je Bildt novinarima nakon susreta s državnom tajnicom Condoleezzom Rice.
Švedski ministar vanjskih poslova, koji je bio vrlo aktivan predstavnik za Balkan 90-ih godina, naglasio je da"teška" situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva izbjegavanje svakog sukoba.

"Ja sam diplomat a diplomati su naviknuti raditi s dobrim rješenjima. Uvjeren sam kako postoji mogućnost da se to postigne pod uvjetom da postoji takva obaveza", dodao je on.

Rice je ponovila da je američki stav o tome pitanju poznat, rekao je glasnogovornik State Departementa Sean McCormck, pozivajući se na bezuvjetnu podršku SAD-a nezavisnost Kosova.

Pregovori između Srba i kosovskih Albanaca, uz posredovanje evropsko-američko-ruske trojke, u principu bi trebalo da budu završeni 10. decembra, kada trojka treba dostaviti izvještaj o statusu Kosova generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu.

U nedostaku konsenzusa, Sjedinjene Države su spremne priznati jednostrano proglašenje Kosova, dok će nekoliko evropskih zemalja slijediti njihov put.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.