{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bildt očekuje 'ustavnu evoluciju' u BiH

F
6.5.2009. u 08:47
0
8
Bildt očekuje 'ustavnu evoluciju' u BiH
0
Bildt očekuje 'ustavnu evoluciju' u BiH
Foto: AP
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, čija zemlja. 1. jula preuzima predsjedanje Evropskom unijomu, susreo se u Washingtonu u utorak s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, nakon što je u Centru za razvoj demokratije „Carnegie“ govorio je o prioritetima EU-a, odnosima sa SAD-om, te o proširenju Unije.
Carl Bildt je u razgovoru s novinarima VoA naglasio kako proširenje Evropske unije nikada nije išlo bez problema i da je uvijek neka zemlja, koja je već član, imala nešto protiv neke koja je kandidat za učlanjenje. Jedna od zemalja koja je izrazila želju za učlanjenjem je i Bosna i Hercegovina.

Govoreći o stanju u BiH, rekao je da tamo postoji puno izazova i da je riječ o jednoj od najsloženijih multietničkih država u Evropi. Naglasio je, među ostalim, kako su nerealni maksimalistički "zahtjevi za ukidanje Republike srpske ili napuštanje BiH", te izrazio uvjerenje u "ustavnu evoluciju u BiH" idućih godina.

„Učlanjenje u EU zahtijeva ispunjene uvjeta, a odluka se donosi u Bruxellesu. Moramo biti uvjereni da je državna struktura zadovoljavajuća za učlanjenje. Sve dok se uvjeti ne ispune, neće biti ni učlanjenja, ne samo za BiH, nego za bilo koju drugu zemlju“, kazao je Bildt.

„Ljudima u Bosni smo rekli – sada je to vaša zemlja, ne naša, nego vaša. Morate doći do vlastitih kompromisa kada je ustavno uređenje u pitanju. Međutim, ljudi previše očekuju od stranaca, a premalo od sebe samih. Smatraju da će stranci reformirati ustav. Neće, to se neće dogoditi, jer to nije način kako se gradi država“ – kazao je za Glas Amerike švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: