Svijet
0

Bildt i Steinmeier mogući Solanini nasljednici

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šefovi diplomatija Švedske i Njemačke su među kandidatima za novog visokog predstavnika Evropske unije (EU) zavanjsku politiku pošto sadašnji, Javier Solana, odlazi na jesen s te funkcije, piše u utorak njemački Die Welt.

Dnevnik navodi da "konzervativni švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt već mjesecima iza kulisa radi na tome da postane Solanin nasljednik".

Ali, "kao mogući kandidati pominju se i bivši belgijski liberalni premijer Guy Verhofstadt i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier".

Die Welt dodaje da "ukoliko poslije parlamentarnih izbora u Njemačkoj na jesen na vlasti ponovo bude velika (konzervativno-socijaldemokratska) koalicija, Steinmeier ima i te kako dobre šanse da preuzme jednan od tri vodeća položaja u EU", prenosi Beta.

Konzervativci kancelarke Angele Merkel bi ga podržali, ali bi zauzvrat socijaldemokrate morale da se odreknu ministarstva inostranih poslova u Berlinu, navodi list.

Ukoliko Lisabonski sporazum 2010. zaista stupi na snagu, Solanin nasljednik imat će znatno veća ovlaštenja – bit će i potpredsjenik Evropske komisije i ministar vanjskih poslova EU s velikom evropskom diplomatskom službom.

Die Welt navodi da bi Solana rado postao prvi evropski ministar vanjskih poslova, ali da je odstupio jer nije imao šansi da ga španska vlada ponovo nominuje. Dodaje se da će Solana po odlasku s funkcije najvjerovatnije raditi za neku od velikih investicionih banaka.