Svijet
0

Bild: Obama je mlad, šarmantan i seksi

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nijemci su ludi za Barackom Obamom, a većina Japanaca bi glasala za Hillary Clinton. U Rusiji navijaju za republikance, ali samo ako nije riječ o kritičaru Kremlja Johnu McCainu. Analizu o tome kako svijet gleda na predsjedničke izbore u SAD-u uradili su stručnjaci iz Washingtona.

Stručnjaci iz Centra za strategije i međunarodne studije uradili su opsežnu analizu o tome kako svijet gleda na predsjedničke izbore u SAD-u. Pompozna predsjednička kampanja dospjela je i u najudaljenije krajeve svijeta, posmatrajući iz ugla Amerikanaca.

Iz Centra tvrde da je ovo do sada najpraćenija predsjednička utrka i to pogotovo kada je u pitanju ostatak svijeta.

Politički analitičari vjeruju da je jedan od razloga i želja za transformacijom američke politike i želja za promjenom nakon osam godina Bushove vlade.

"Evropljani i drugi vjeruju da će predsjednički izbori donijeti promjenu i novu mogućnost saradnje sa SAD-om“, kazala je za AP Julianne Smith, jedna od analitičarki u Centru za strategije i međunarodne studije u Washingtonu.

Ostatak svijeta, prema mišljenju ovog centra, traži nekoga ko će vratiti povjerenje u SAD. Barack Obama je izrazito popularan u Njemačkoj pa ga tamošnji istomišljenici običavaju zvati i "der schwarze Kennedy“ (crni Kennedy). Njemački Bild je za Obamu napisao da je "mlad, šarmantan i seksi“.