Gvineja
0

Bilans nasilja - 157 mrtvih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U obračunu vojske i demonstranata u Gvineji poginulo je 157 osoba dok je više od 1.200 povrijeđeno, saopćila je gvinejska Organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Predstavnici organizacije upozorili su da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Svjetski lideri oštro su protestovali zbog, kako su naveli očevici, izuzetno nasilnog napada sigurnosnih snaga na oko 50 hiljada demonstranata, koji su se okupili na stadionu u prijestolnici Conakryju, prenosi u srijedu Glas Amerike.

Prema izjavama svjedoka, koje je prenio Human Rights Watch, na demonstrante je pucano više puta, dok su neki izbodeni noževima i bajonetima. Žene su takođe prebijane, silovane i kidnapovane.

Vojni lider Gvineje, kapetan Mussa Dadis Camara, priznao je da su pojedini vojnici izgubili kontrolu tokom protesta organizovanog zbog njegove očekivane kandidatura za predsjednika.

Camara je takođe rekao da nije želio da dođe do nasilja.

Afrička unija, Evropska unija i Ujedinjene nacije osudili su upotrebu sile. Francuska vlada prekinula je vojne odnose s tom zemljom, dok Afrička unija razmatra uvođenje sankcija protiv vojnih lidera.

I američka državna tajnica Hillary Clinton navela je da je zabrinuta zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Gvineji i kršenja osnovnih ljudskih prava.