Svijet
2

Bik povrijedio dvije osobe u završnoj trci u Pamploni

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvojica muškaraca zadobila su danas povrede od rogova tokom posljednje ovogodišnje trke sa bikovima na ulicama španskog grada Pamplone.

Stotine muškaraca u bijeloj odjeći trčali su sa bikovima uskim ulicama u prethodnih sedam dana, tokom festivala San Fermin, koji je postao globalna turistička atrakcija.

Nekoliko ljudi povrijeđeno je u prethodnim danima, ali je današnja trka bila naročito brutalna. Jedan od šest bikova odvojio se od grupe i pojurio nekoliko trkača. Dvojicu je podigao rogovima i povrijedio im noge.

Ostali učesnici pokušali su da im privuku pažnju, a životinje su na kraju ušle u ograđeni prostor. Trke obično traju tri do pet minuta, a bikovi se uvečer bore sa toreadorima.

Do juče je u bolnici bilo devet muškaraca, koji se oporavljaju od povreda zadobijenih u prethodnih sedam dana.

Mnogu učesnici trka ostaju budni cijele noći i piju alkohol uoči susreta sa bikovima, a vlasti su pokušale da suzbiju ovakvo ponašanje u prethodnim godinama.

Španski mediji prenijeli su tokom vikenda da policija u Pamploni traga za mladićem koji je pokušao da snimi opasnu selfie fotografiju svojim telefonom dok je trčao ispred bikova.

On bi mogao biti kažnjen sa 3.000 eura, ako bude utvrđeno da je ugrozio druge trkače.

Posljednja osoba koja je poginula u Pamploni je jedan 27-godišnji muškarac iz Madrida 2009. godine, kojeg je bik ubo rogom u vrat. U posljednjih 100 godina na festivalu je živote izgubilo 14 ljudi.