Godina borbe
18

Bijes javnosti raste, a traži se i politička reakcija: Njemački SPD najavio je "rat" protiv AfD-a

V. K.
Predsjednik SPD-a Lars Klingbeil (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SPD-a Lars Klingbeil (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke Lars Klingbeil pozvao je sve članove stranke da se borbe protiv desničara u Njemačkoj te je poručio kako će u 2024. godini fokus biti upravo na tome.

U intervjuu za Augsburger Algemeine lider SPD-a je rekao kako svi članovi stranke moraju pojačati napore u 2024. godini.

"Bit će to godina borbe. Borit ćemo se za radnu sredinu i protiv pokušaja desničarskih ekstremista i AfD-a da unište ovu zemlju", rekao je.

On je naveo tri tačke koje bi trebale biti relevantne u borbi protiv AfD-a.

"Vlada treba raditi bolje, manje se raspravljati, a više donositi odluke koje se tiču radničke klase u zemlji. Političari bi morali više putovati po zemlji i tražiti direktan kontakt sa ljudima. Razmišljat ćemo o tome kako bi se ova zemlja promijenila da AfD preuzme vlast. Posljednjih nekoliko sedmica je jasno pokazalo da AfD želi proći kroz zemlju i 'srediti' sve čije prezime ili boja kože im ne odgovaraju", poručio je lider SPD-a.

Kada je riječ o članici Predsjedništva AfD-a Alice Weidel, lider SPD-a iznio je niz kritika na njen rad.

"Ona je vuk u janjećoj koži. Vaša fasada počinje da se ruši. Pravo lice AfD-a jasno izlazi na vidjelo. Za kuhinjskim stolovima širom Njemačke, njemački građani moraju razgovarati jedni sa drugim da li treba da pobjegnu iz sopstvene zemlje. AfD želi protjerati sve one koji nisu dovoljno bijeli ili imaju 'pogrešno' prezime", rekao je Klingbeil.

Osim pitanja AfD-A Klingbeil je u intervjuu govorio i o radu kancelara Olafa Scholza.

"On je zaštitno lice vlade i prvi je na meti kritika. Siguran sam da će se kancelar ove godine izboriti za povratak popularnosti. Nema uopće rasprave, naš kancelar je Olaf Scholz. Postoji međusobno povjerenje. Znamo koliko su teška vremena", zaključio je predsjednik SPD-a.

U posljednjih nekoliko sedmica u Njemačkoj je održan niz protesta na kojima se okupilo desetine hiljada građana, a koji su organizovani prvenstveno protiv ekstremističkih grupa i stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Stranka je izazvala bijes javnosti nakon što je objavljena informacija kako su održali tajni sastanak sa članovima ekstremističkih i desničarskih organizacija u Njemačkoj, a na kojem su raspravljali o ideji protjerivanja građana Njemačke koji vode porijeklo iz neke druge države.