Socijalna nejednakost
0

Bijelci više nisu većina u Brazilu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Preliminarni rezultati popisa stanovništva u Brazilu pokazuju da bijelci prvi put ne čine većinu i da u zemlji vlada socijalna nejednakost.

Od 191 miliona Brazilaca, njih 91 milion izjasnilo se kao bijelci, 82 miliona kao pripadnici mješovite rase, a 15 miliona kao crnci. Procenat bjelačkog stanovništva opao je sa 53,7 posto 2000. godine na 47,7 posto na prošlogodišnjem popisu, prenosi BBC.

"Ovo je prvi put da je demografski popis pokazao da bijela populacija ima udio manji od 50 procenata", navodi se u izvještaju Brazilskog instituta za geografiju i statistiku.

Procenat crnačkog stanovništva povećan je sa 6,2 na 7,6 posto, a broj onih koji su se izjasnili kao pripadnici mješovite rase porastao je sa 38,5 na 43,1 posto.

Dva miliona Brazilaca izjasnili su se kao Azijati, a 817 000 kao pripadnici domorodačkog stanovništva.

Veći dio podataka sa popisa stanovništva ukazuje ne period desetogodišnjeg ekonomskog rasta zemlje, kao rezultat državne politike smanjenja siromaštva.

Pismenost među odraslima opala je sa 13,6 posto na 9,6 posto, a među djecom uzrasta od 10 do 14 godina sa 7,3 na 3,9 procenata. Stopa plodnosti među ženama umanjena je u periodu od deset godina sa 2,38 na 1,86 djece po ženi.
Širom zemlje ostvareno je proširenje pristupa vodi za piće, električnoj energiji i sanitarnim sistemima, ali je popis ukazao i na nejednakosti između sjevera i juga Brazila, između urbanih i ruralnih oblasti, kao i između bogatih i siromašnih.

Institut navodi da u zemlji postoji "akutni dosparitet u zaradama", pošto deset posto najbogatijih ostvaruju 44,5 posto ukupnih prihoda, dok 10 posto najsiromašnijih imaju udio od samo 1,1 posto u zaradama.

U izvještaju se dodaje da više od polovine stanovnika zarađuju manje od minimalne zarade, te da bijeli Brazilci zarađuju dvostruko više od tamnoputih ili mještovitih građana.