{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijelci neće biti većina u SAD-u

S
14.8.2008. u 14:36
0
7
Bijelci neće biti većina u SAD-u
0
Bijelci neće biti većina u SAD-u
Do 2042. godine bijeli Amerikanci neće više biti većinska rasa, predviđaju vladini stručnjaci. To je osam godina ranije u odnosu na procjene napravljene 2004. godine.
Ova nacija postaje sve raznolikija s godinama, ali na ovo utječu i migracije i visok natalitet kod doseljenika, posebno onih iz Latinske Amerike, piše AP.

"Bijela populacija je starija, a u većini su oni kojima je prošao vrhunac reproduktivne dobi," kaže demograf William Frey iz Washingtonskog instituta Brookings. "Budućnost Amerike zavisi od današnje omladine. U budućnosti ćemo biti svjedoci veće etničke raznolikosti."

Potvrdio je to i Census Bureau koji je u četvrtak objavio predviđanja do 2050. godine, bazirana na broju rođenih, umrlih i onih koji su migrirali.

Sjedinjene Američke Države trenutno imaju blizu 305 miliona stanovnika, a do 2039. predviđa se da će se ovaj broj popeti na 400 miliona. Do 2050. moglo bi ih biti i oko 439 miliona.

"To je kao kad biste dodali cjelokupnu populaciju Francuske i Velike Britanije," kaže Steve A. Camarota, vođa projekta istraživanja u Centru za imigracije.

Do 2050. godine bijelci će predstavljati 46% stanovništva, a crnci oko 15%, što je relativno mali porast. Broj hispanjolaca će se, međutim, od današnjih 15% popeti na 30% do 2050. Azijati kojih je danas 5% popet će se na 9%.

Očekuje se da će se stanovništvo od 85 i više godina više nego utrostručiti, na 19 miliona, pokazuju vladine procjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: