Svijet
0

Bijela kuća za dodatne sankcije Iranu

FENA
Savjetnik Bijele kuće Robert Einhorn ocijenio je u srijedu da bi Iranu trebalo uvesti nove sankcije, a postojeće ojačati, nakon propasti pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Einhorn je u govoru u Udruženju za kontrolu naoružanja u Washingtonu rekao da Sjedinjene Države ipak ne pokreću takvu akciju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, već se više usmjeravaju na korake koje bi mogle poduzeti same ili sa svojim saveznicima.

Prema njegovim riječima, međunarodne sankcije protiv Irana usvojene prošle godine već ostavljaju velike posljedice na tu zemlju, ali Iranci dosad nisu pokazali spremnost da ozbiljno pregovaraju.

Iran se približava pragu proizvodnje nuklearnog oružja, ali još nije blizu tačke da bi mogao u kratkom roku proizvesti nuklearno oružje, rekao je Einhorn, i to pripisao nedjelotvornosti iranske tehnologije za obogaćivanje urana.

On je također rekao da su lideri u Teheranu možda podijeljeni oko toga da li će načiniti taj korak, prenosi Associated Press.

Prema Einhornovom mišljenju, minimum onoga što Iran želi jeste da ima opciju proizvesti nuklearno oružje, ako to poželi.