SAD
0

Bijela kuća ugrađuje solarne panele

FENA
Bijela kuća, koja je već pridonijela zaštiti životne sredine time što je na njenom posjedu zasađena bašta s povrćem, planira da početkom 2011. godine postavi solarne panele na krov stambenog dijela, izjavio je u utorak američki ministar energetike Steven Chu.

On je na konferenciji u Washingtonu, posvećenoj iznalaženju načina da savezna vlada poboljša svoj ekološki učinak, naveo je da će solarni paneli služiti za grijanje vode i pokrivanje dijela potreba za električnom energijom predsjednika SAD-a Baracka Obame i njegove porodice, prenio je AP.

Bivši američki predsjednici Jimi Carter i George Bush mlađi su tokom svog boravka u Bijeloj kući takođe koristili solarnu energiju.

Carter je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća potrošio 30.000 dolara na ugradnju solarnog sistema za grijanje vode za kancelarije u zapadnom krilu, dok su solarni sistemi ugrađeni za vrijeme vladavine Busha snabdijevali strujom zgradu za održavanje i dio stambenog kompleksa, a služio je i za grijanje vode u bazenu.

Obama, koji se zalaže za upotrebu obnovljivih izvora energije, bio je izložen sve većem pritisku da posluži kao primjer drugima time što će ugraditi solarne sisteme u Bijelu kuću.

Zvaničnici navode da je ta ideja bila razmatrana od momenta kad je Obama preuzeo funkciju predsjednika.