Svijet
0

Bijela kuća u reportaži o Bushu u Sloveniji izostavila premijerovu zaručnicu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od dva tjedna nakon završetka summita Europske unije i SAD-a, koji je održan u Sloveniji, slovenski mediji još uvijek se bave zapletom oko toga tko je "službeno" ugostio američku prvu damu Lauru Bush.

Tabloid "Žurnal" otkrio je u četvrtak svojim čitateljima da Bijela kuća na svojim web-stranicama uopće ne spominje zaručnicu premijera Janeza Janše, nego samo suprugu predsjednika Tuerka, Barbaru. U reportaži Bijele kuće o boravku Georgea W. Busha na Brdu kod Kranja i Laure Bush u Ljubljani - koja je inače popraćena i fotografijama - premijerova zaručnica Urška Bačovnik nije ni spomenuta, a na slici na kojoj je u društvu s Laurom Bush i Barbarom Miklić Tuerk u potpisu je izostavljeno njeno ime, navodi ljubljanski tabloid.

Prestižna bitka oko službene pratilje amerièke prve dame za boravka u Sloveniji vodila se cijelo vrijeme priprema za visoki posjet, a do nesporazuma je dolazilo i na terenu tijekom damskog programa. Tako službe sigurnosti u prvi mah nisu dopustile supruzi ministra vanjskih poslova Marjetici Rupel ulazak u galeriju gdje su prve dame SAD-a i Slovenije razgledavale izložbu slovenskih impresionista, jer omaškom nije bila na listi uzvanica, no problem je nakon intervencije bio riješen.