Nađeno blizu 300 tijela
91

Bijela kuća traži od Izraela odgovore vezane za masovne grobnice pronađene u Pojasu Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijela kuća rekla je u srijedu da želi "odgovore" od izraelskih vlasti, nakon što su palestinski dužnosnici naveli da su u krugu bolnice koju je IDF zauzeo otkrili masovnu grobnicu.

U utorak je Agencija za civilnu odbranu Gaze rekla da su zdravstveni radnici otkrili gotovo 340 tijela ljudi u bolnici Nasser u Khan Younisu.

"Želimo odgovore. Želimo vidjeti da se ovo temeljito i transparentno istraži", rekao je novinarima savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Glasnogovornik američkog State Departmenta također je rekao da Washington nastavlja vršiti pritisak na Izrael za više informacija.

Ujedinjene nacije su uz podršku Evropske unije zatražile nezavisnu istragu.

Masovna grobnica s gotovo 300 tijela otkrivena je u bolnici u gradu Khan Younisu na jugu Gaze, rekli su u ponedjeljak zaposlenici Civilne zaštite Gaze, nakon povlačenja izraelskih snaga iz tog područja ranije ovog mjeseca.

Pukovnik Yamen Abu Suleiman, direktor civilne zaštite u Khan Younisu, rekao je u ponedjeljak za CNN da su "danas izvučena 73 tijela" u dvorištu medicinskog kompleksa Nasser, čime je "ukupni broj porastao na 283".

Sulejman je naveo da su neka od tijela pronađena sa zavezanim rukama i nogama, "i bilo je znakova pogubljenja na terenu. Ne znamo jesu li živi zakopani ili pogubljeni. Većina tijela je raspadnuta."