SAD
0

Bijela kuća traži novog nacionalnog obavještajnog direktora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bijela kuća počela je intervjuirati nekoliko kandidata koji bi zamijenili penzionisanog admirala Dennisa Blaira, nakon njegove ostavke na dužnost nacionalnog obavještajnog direktora (DNI), izvijestile su u petak američke TV mreže.

Kao glavni kandidati za Blairova nasljednika spominju se zamjenik ministra odbrane za obavještajni rad James Clapper, pomoćnik ministra odbrane 1993-97. John Hamre, bivši senator Chuch Hagel, direktor Nacionalnog centra za protuterorizam Michael Leiter i supredsjedavajući Komisije za 11. septembar 2001., bivši kongresnik Lee Hamilton, jedan od najutjecajnijih veterana vladajuće Demokratske stranke.

Blair je u četvrtak podnio ostavku, nakon 16 mjeseci na toj dužnosti, što je do sada najveća promjena u timu za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame.

"S dubokim žaljenjem danas sam izvijestio predsjednika da odstupam s dužnosti nacionalnog obavještajnog direktora", naveo je Blair u saopćenju o ostavci koja stupa na snagu 28. maja.

Obama je pohvalio Blaira za njegovo "iznimno služenje SAD-u", ističući "učinkovit rad obavještajne zajednice za njegova mandata, u suočavanju s velikim sigurnosnim izazovima".

Uprkos javnim pohvalama, dužnosnici administracije navode da je Blair bio u sukobu s Bijelom kućom oko djelokruga svoje dužnosti, te da imao je neizravne sukobe s drugima u obavještajnoj zajednici, posebno s čelnikom CIA-e Leonom Panettom.

"Od početka Bijela kuća nije imala isti pogled na ono što bi trebao biti DNI", prema izvoru CNN-a upoznatim sa situacijom.

"Blair je menadžer i čelnik. On nije političar. On nije okolo vodio politiku", rekao je izvor, potvrđujući da je Blaira iskrenost dovela u nevolje.

Blair, penzionisani admiral sa četiri zvjezdice, služio je na toj dužnosti od januara 2009. Njegov ured nadzire 17 saveznih obavještajnih agencija, uključujući i CIA-u, FBI-a i Ministarstvu domovinske sigurnosti.

Ostavku je podnio dva dana nakon što je obavještajni odbor Senata objavio izvještaj koje je oštro kritiziralo Nacionalni protuteroristički centar, koji nadzire Blairov ured, jer nije ispravno koordinirao obavještajne aktivnosti na otkrivanju priprema za bombaški napad u američkom avionu na Božić 2009.