Svijet
0

Bijela kuća: Sve opcije su na stolu

FENA
Bijela kuća je obavijestila u srijedu da podržava predsjednika Svjetske banke Paula Wolfowitza, kojem prijeti smjena, rekavši da ona ima povjerenja u njega, ali da su sve opcije na stolu.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je napravio jasnu razliku između sudbine Wolfowitza i budućnosti Svjetske banke.

"On je napravio neke greške, on je rekao da je pogriješio, Svjetska banka je rekla da je ona pogriješila, ali to nije razlog za smjenu. Mi podržavamo direktora i imamo povjerenja u njega", izjavio je on novinarima.

Međutim, s druge strane, "treba naći mogućnosti da se krene naprijed i da se očuva integritet institucije, a kada se to radi sva pitanja su u razmatranju", rekao je on.

"Svjetska banka je značajna institucija. Banka je značajnija od bilo koje individue u prošlosti, sadašnjosti ili u budućnosti", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey.

Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz u utorak je pred Izvršnim odborom banke iznio svoju odbranu te je članove odbora pozvao na donošenje poštene odluke o njegovom slučaju. Wolfowitz se pred Odborom našao nakon što je optužen da je svojoj djevojci Shahi Riza osigurao unaprijeđenje i povišicu suprotno poslovnim pravilima i etičkim načelima banke. Kada je Wolfowitz 2005. postao predsjednikom Svjetske banke, Riza je u istoj radila kao službenica. Zbog mogućeg sukoba interesa prebačena je u američki State Department, ali je Wolfowitzevom zaslugom i dalje ostala na bančinoj isplatnoj listi te je dobila i povišicu.