Reakcija na niz priznanja
0

Bijela kuća: Sve je više onih koji povlače svoju podršku Izraelu, to nas zabrinjava

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog rastuće diplomatske izolacije Izraela među zemljama koje su ga tradicionalno podržavale.

Takav zaključak iznio je savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na press konferenciji u Bijeloj kući.

Upitan da i je zabrinut zbog diplomatske izolacije Izraela, Sullivan je odgovorio potvrdno.

"Mislim da je to pošteno pitanje. Kao zemlja koja snažno stoji u odbrani Izraela na međunarodnim forumima kao što su Ujedinjene nacije, sigurno smo vidjeli da sve više glasova, uključujući glasove koji su ranije podržavali Izrael, odmiču u drugom smjeru. To nas zabrinjava jer ne vjerujemo da to doprinosi dugoročnoj sigurnosti ili vitalnosti Izraela. Dakle, to je nešto o čemu smo razgovarali s izraelskom vladom", rekao je Sullivan.

Najbolji način da se to riješi, rekao je Sullivan, bio je da Izrael slijedi strategiju poraza Hamasa u Gazi, istovremeno nastojeći zaštititi civile i osigurati isporuku humanitarne pomoći.

Dodao je da bi Izrael trebao prihvatiti rješenje o dvije države kao dio regionalnog rješenja.

Međutim, izgledalo je da je Sullivan kritičan prema irsko-norveško-španskom potezu za priznavanje palestinske državnosti, rekavši da se cilj može postići samo putem dogovora.

"Predsjednik Biden je bio u evidenciji da podržava rješenje o dvije države. Podjednako je naglašen da bi to rješenje o dvije države trebalo postići direktnim pregovorima stranaka, a ne jednostranim priznanjem", rekao je.