Svijet
0

Bijela kuća seli dio zatvorenika iz Guantanama u Ilinois

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Bijela kuća u utorak je objavila plan da se određeni broj osumnjičenih za terorizam iz zatvora američke mornaričke baze Guantanamo na Kubi prebaci u zatvor u Ilinoisu, što je izazvalo oštre kritike opozicijskih republikanaca zbog povećanja sigurnosnog rizika na tlu SAD-a.

Dužnosnici su kazali da bi savezni zatvorenici i ne više od 100 zatvorenika iz Guantanama bili smješteno u Popravni centar Thomson, zatvor maksimalne sigurnosti koji se nalazi oko 240 km zapadno od Chicaga.

Obamina administracija navela je da bi zatvor služio za zatvorenike koji čekaju vojno suđenje ili one koji ne mogu biti oslobođeni jer predstavljaju prijetnju za SAD, ali da Kongres mora prethodno izmijeniti zakon.

Kongres je ove godine donio zakon koji zabranjuje dovođenje osumnjičenih za terorizam na tlo SAD-a, osim zbog suđenja.

Savezna vlada će od Ilinoisa kupiti taj slabo iskorišteni zatvor i pretvoriti ga u objekat koji će "nadmašiti standarde sigurnosti jedinog 'supermaks' zatvora u SAD-a, onoga u Florenceu, u Koloradu", stoji u pismu guverneru Ilinoisa Patu Quinnu, koje su potpisali državna tajnica Hillary Clinton, ministar obrane Robert Gates, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano, ministar pravosuđa Eric Holder i nacionalni obavještajni direktor Dennis Blair.

Ta ministarstva će usko surađivati s državnom i lokalnom policijom kako bi otkrila i ublažila svaku opasnost za zatvor, navodi se u pismu, uz isticanje da predsjednik Barack Obama nema namjeru osloboditi nijednog zatvorenika u SAD-u.

Nakon razgovora u Bijeloj kući, senator iz Ilinoisa Richard Durbin i guverner Quinn su odluku da prihvate zatvorenika iz Guantanama opisali kao čin domoljublja, koji će ujedno osigurati otvaranje radnih mjesta, i to čak do 3000.

"Narod Ilinoisa ponovo je pokazao da je dorastao zadaći. Vjerujemo da je to u službi naše zemlje", rekao je senator Durbin.

Čelnik senatske manjine republikanac Mitch McConnell osudio je plan administracije, rekavši da su "Amerikanci već odbacili mogućnost dovođenje terorista na tlo SAD-a".

Republikanski kongresnik iz Ilinoisa Mark Kirk usprotivio se potezu i pozvao dužnosnike Ilinoisa da zovu Bijelu kuću i izraze protivljenje upotrebi zatvora.

Zatvor Thomson, uz istoimeno naselje sa 450 stanovnika, izgrađen je 2001. a može primiti 1600 zatvorenika u uvjetima maksimalne sigurnosti. Problemi s proračunom Ilinoisa onemogućili su da zatvor iskoristi sve kapacitete, pa je u njemu trenutno manje od 200 zatvorenika.

Obama je 22. januara, dan nakon inauguracije, potpisao uredbu o zatvaranju Guantanama u roku od godinu dana, no nalaženje rješenja za smještaj preostalih 215 zatvorenika prate i pravne i političke teškoće, pa iz administracije najavljuju da se taj rok vjerojatno neće moći ispuniti, ali će Guantanamo biti zatvoren tokom 2010.