Unapređenje sigurnosti
46

Bijela kuća se priprema za budućnost u kojoj će dominirati umjetna inteligencija

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Joe Biden jučer je potpisao najopširniji set regulatornih principa o umjetnoj inteligenciji (AI) u Americi do sada, koji je administracija ocijenila kao najznačajniju akciju koju je bilo koja vlada ikada poduzela za unapređenje polja sigurnosti umjetne inteligencije.

Od kompanija se usvojenim naredbama zahtjeva da dijele izvještaje o sigurnosnim testovima svojih AI modela sa saveznom vladom i da prate ranije poteze Kine i Evropske unije.

Dakle, kompanije će prije izlaska AI modela u javnost prvo morati obavijestiti saveznu vladu i obaviti sigurnosne testove kako bi se izbjegao rizik za nacionalnu sigurnost, nacionalnu ekonomsku sigurnost ili nacionalno javno zdravlje i sigurnost. Ministarstvo trgovine će igrati ključnu ulogu u implementaciji izvršne naredbe.

"Jedna stvar je jasna: da bismo realizirali obećanje umjetne inteligencije i izbjegli rizike, moramo upravljati ovom tehnologijom i po mom mišljenju ne postoji drugi način da se zaobiđe. Njome se mora upravljati", rekao je Biden na potpisivanju izvršne naredbe.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Da budemo jasni. Kada je u pitanju AI, Amerika je globalni lider. Američke kompanije vode svijet u inovacijama vještačke inteligencije. Amerika je ta koja može da katalizira globalnu akciju i izgradi globalni konsenzus na način na koji nijedna druga zemlja ne može", rekla je potpredsjednica Kamala Harris.