Svijet
0

Bijela kuća se izruguje ponudi Ahmedinedžada

FENA
Bijela kuća se u utorak izrugivala riječima iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada koji prihvata stav čekanja prije isteka roka nametnutog Islamskoj Republici Iran za prekid aktivnosti na obogaćivanju urana.

"Zar vi zaista misilite da se radi o ozbiljnoj ponudi", zapitao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow novinare koji su se raspitivali o reakciji Bijele kuće na izjave koje je istoga dana dao Ahmedinedžad.

Iran bi mogao prihvatiti razgovare o prekidu svojih aktivnosti na obogaćivanju urana ukoliko zapadne zemlje istovremeno prihvate da prekinu svoje aktivnosti, rekao je Ahmedinedžad u govoru u Gilanu, na sjeveru Irana.

Snow je odbio da se u ovoj fazi izjasni o neophodnosti pooštravanja međunarodnih sankcija Iranu, te rekao da se očekuje izvještaj generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohameda ElBaradeija, koji bi trebao dostaviti izvještaj da se Iran ne pridržava rezolucije od 23. decembra Vijeća sigurnosti UN-a. Rezolucija 1737 zabranjuje Iranu nuklearnu tehnologiju i opremu za nuklearnu upotrebu i zamrzava dobra iranskih ličnosti i kompanija povezanih s iranskim nuklearnim programom. Ona daje Iranu 60 dana da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana.

"Čekamo da vidimo šta će IAEA reći. Rok ističe sutra", rekao je Snow na pitanje o novim sankcijama Iranu.

On je podsjetio da se međunarodna zajednica ne protivi da Iran ima civilni nuklearni program i čak mu nudi suradnju. Međutim, "ima čitava serija kriterija koji se moraju zadovoljiti do sutra u tom programu", rekao je on.