Svijet
0

Bijela kuća reagirala na oštre kritike Jimmyja Cartera

FENA
Jimmy Carter ; Foto: Reuters
Jimmy Carter ; Foto: Reuters
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter nazvao je administraciju predsjednika Georgea W. Busha "najgorom u povijesti" s aspekta utjecaja njegove vanjske politike na međunarodne odnose i položaj SAD-a, na što je Bijela kuća u nedjelju uzvratila kazavši za Cartera da postaje "sve manje važan".

Glasnogovornik Tony Fratto je komentirao članak koji je u subotnjim novinama objavio Jimmy Carter. U članku on kaže da je – što se tiče negativnog odraza na Sjedinjene Države diljem svijeta – administracija Georgea Busha najgora u američkoj povijesti.

Carter, bivši demokratski predsjednik iz Georgije, također je ocijenio kako je Bush predsjedao prevratu temeljnih američkih vrijednosti kakve su izrazili raniji predsjednici iz njegove vlastite stranke.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto u nedjelju je uzvratio udarac iz Crawforda u Teksasu, gdje Bush provodi vikend.

Glasnogovornik bijele kuće je izjave Jimmyja Cartera okarakterizirao kao 'nepromišljene osobne kritike'. "Žalosno je što je u javnost izašla tako bezobzirna osobna kritika predsjednika Cartera. Mislim da je to bila nesretna odluka i da on s takvom vrstom komentara dokazuje samo da sam postaje sve manje važnim".

Carter je i do sada otvoreno kritizirao Busha, no Bijela kuća se uglavnom suzdržavala od uzvraćanja istom mjerom. Sadašnji oštar odgovor predstavlja odmak od američke prakse da aktualni predsjednici obično pokazuju smjernost prema svojim prethodnicima.

Bivši predsjednik Jimmy Carter je bio glasni protivnik rata u Iraku. On je bio predsjednik od 1977. do 1981, a 2002. je nagrađen Nobelovom nagradom za mir.