Svijet
2

Bijela kuća razmatra prekid nadzora savezničkih država

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća trenutno razmatra okončanje svog programa nadzora usmjerenog na vodstvo savezničkih država.

Razmatranje je uslijedilo nakon kritika senatorice Dianne Feinstein, predsjednice Obavještajnog komiteta u Senatu. Feinstein je potpuno protiv prikupljanja bilo kakvih informacija o američkim saveznicima te je saopćila kako nadzor čelnika stranih država treba odmah prestati.

"Bijela kuća me informisala da se prikupljanje informacija o saveznicima neće nastaviti, što podržavam. Ali, što se mene tiče, kongres mora znati šta tačno naša obavještajna zajednica radi. Komitet će pokrenuti veliki pregled svih programa o prikupljanju informacija, kako bi to prestalo. Ukoliko SAD nisu u neprijateljstvu sa nekom zemljom i nema hitne potrebe za ovakvim nadzorom, smatram da ne bi trebale prikupljati podatke o telefonskim pozivima i e-mailovima prijateljskih predsjednika i premijera", saopćile je Feinstein.

Bijela kuća je saopćila kako provodi interni pregled nadzornih programa, koji će uključivati i praćenje savezničkih stranih vođa, a bit će gotov do decembra.

"Već smo donijeli neke odluke, a očekujemo da će ih biti i više", rekla je Caitlin M. Hayden, glasnogovornica Vijeća nacionalne sigurnosti.

Obamina administracija je ranije saopćila kako kontroverzni procesi prikupljanja informacija, koji su privukli veliku pažnju svjetske javnosti, mogu zahtijevati dodatna ograničenja.