{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijela kuća prihvatila sporazum sa Balija

F
16.12.2007. u 10:11
0
0
Bijela kuća prihvatila sporazum sa Balija
0
Bijela kuća prihvatila sporazum sa Balija
Sjedinjene Države su načinile dramatičan zaokret na UN-ovim pregovorima o klimatskim promjena na Baliju, prvo odbijajući, a potom prihvatajući kompromis kojim su se obavezale na sudjelovanje u pregovorima o globalnom ograničenju emisije ugljičnog dioksida za razdoblje nakon 2012. godine.
Važenje Protokola iz Kyota o ograničenju emisije stakleničkih plinova, koji SAD nisu nikada ratificirale, iako je to učinilo 175 zemalja, ističe 2012. godine.

Bijela kuća se međutim u subotu pobrinula da ublaži zaokret svoje politike prema klimatskim promjenama, objavivši saopćenje u kojem izražava "ozbiljnu zabrinutost" zbog nekih aspekata odluke konferencije na Baliju.

Izvještaj UN-ove međuvladine komisije o klimatskim promjenama (IPCC) pokazao je da zemlje u razvoju imaju važnu ulogu u smanjenju emisije štetnih plinova, stoji u saopćenju Bijele kuće.

"Shodno tome, a da bi pregovori uspjeli, od presudne je važnosti da većina razvijenih i zemalja u razvoju bude spremna preuzeti te obveze, u skladu sa specifičnostima svake zemlje, koje bi trebale doprinijeti“, navodi se u saopćenju.

Također se ističe da se na pregovorima moraju jasno razlikovati zemlje u razvoju po veličini svojih gospodarstava, razini emisije i iskorištenja energije, te povezati te okolnosti s obavezama smanjenja emisije. U pregovorima se moraju primjereno razlikovati odgovornosti manje i slabije razvijenih od većih i naprednijih zemalja u razvoju, te se treba osigurati različit tretman, navodi se.

U saopćenju se kao pozitivne odredbe odluke konferencije na Baliju navode one koje pozivaju na razvoj čistih tehnologija, finansiranje razvoja tih tehnologija u zemlja u razvoju, pomoć državama da se prilagode klimatskim promjenama, istraživanja sporazuma industrijskih sektora o emisiji i suzbijanje deforestacije, koje su u skladu s dosadašnjom politikom administracije predsjednika Georgea W. Busha prema problemu globalnog zatopljenja.

Voditeljica američkog izaslanstva državna podtajnica za demokratiju i globalne poslove Paula Dobriansky, u subotu je s govornice skupa u Baliju ispraćena s negodovanjem i iz povike "buu, buu..", nakon što je objavila da Sjedinjene Države odbacuju plan kako je napisan zbog "neprihvatljivih formulacija".

Potom je izaslanik male Papue Nove Gvineje s govornice uputio izazov SAD-u da "ili vodi, ili slijedi, ili ode". Pet minuta kasnije, kada se činilo da je konferencija na rubu kolapsa, Dobriansky se vratila za govornicu i objavila da je Washington prihvatio sporazum, na što se dvoranom prolomio pljesak.

Evropska unija se zalagala da razvijene zemlje prihvate ograničenje emisije za 25 do 40 posto do 2020. godine, u odnosu na razinu iz 1990. godine. Washington se protivio tome, kao i Japan i Kanada. Sjedinjene Države insistiraju da Kina, Indija i druge nove ekonomije preuzmu primjerne obaveze za ograničenje emisije, kao i razvijene zemlje.

Iz posljednjeg nacrta sporazuma uklonjene su konkretne brojke, a umjesto toga je u fusnoti zadržana referenca na znanstvene rezultate o ograničenju emisije stakleničkih plinova.

Dogovor postignut na Baliju prvi put obavezuje SAD i Kinu da postave ciljeve za smanjenje plinova s učinkom staklenika, te uključuje smjernice za dvogodišnje pregovore koji bi trebali rezultirati globalnim sporazumom čije je potpisivanje predviđeno za 2009. u Kopenhagenu.

Evropska unija je pozdravila sporazum, prenijele su agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: