'Izabrani lider'
0

Bijela kuća povlači izjavu o Ahmedinedžadu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je danas da se jučer pogrešno izrazio kada je Mahmuda Ahmedinedžada nazvao "izabranim liderom" Irana i da će odluku o tome da li su izbori u Iranu bili fer Washington prepustiti iranskom narodu, prenosi Reuters.

"Izjavio sam da je Ahmedinedžad izabrani lider Irana. Rekao bih da nije na meni da o tome rasuđujem", rekao je Gibbs novinarima.

"On (Ahmedinedžad) je inauguriran. To je činjenica. Narod Irana očigledno još preispituje da li su izbori bili fer, a mi ćemo ih pustiti da o tome odluče", dodao je Gibbs.

Bijela kuća je do sada izbjegavala da komentira legitimnost izbora u Iranu, održanih 12. juna, i osuđivala je zvanični Teheran zbog nasilnog gušenja demonstracija opozicije koje traju od proglašenja izbornih rezultata.

Ahmedinedžad je danas, skoro osam sedmica nakon spornih izbora, poslije kojih su u Iranu nastali nemiri kakvi nisu viđeni od islamske revolucije 1979. godine, položio zakletvu u parlamentu kao novi predsjednik Irana, dok se više stotina pristalica opozicije okupilo ispred skupštine u znak protesta.

Američki predsjednik Barack Obama i lideri Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke jučer su izjavili da neće uputiti Ahmedinedžadu čestitke zato što je ponovo izabran za predsjednika Irana, a Ahmedinedžad je istakao da niko u Iranu i ne očekuje njihove poruke sa čestitkama.