Svijet
0

Bijela kuća potvrdila predstojeću posjetu kralja Saudijske Arabije

FENA
Američko predsjedništvo je u četvrtak potvrdilo da će kralj Salman od Saudijske Arabije početkom septembra posjetiti Bijelu kuću, što je prva posjeta u svojstvu suverena kraljevstva nafte.

"Predsjednik će primiti kralja Arabije 4. septembra", rekao je Josh Earnest, glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, u avionu zračnih snaga, potvrdivši informaciju koju je dobio od diplomatskog izvora iz Rijada.

"Zajednički napori dvije zemlje u 'antiterorističkoj borbi' kao i evolucija sukoba u Jemenu i Siriji će biti na dnevnom redu razgovora", precizirao je Earnest, ocijenivši da će ova posjeta pokazati važnost strateškog partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije.

Kralj Salman, koji je tron naslijedio nakon smrti svog polubrata Abdallaha u januaru, nije bio na samitu koji je u Camp Davidu organizirao američki predsjednik da bi pokušao ohrabriti zemlje Persijskog zaljeva zabrinute rasućim utjecajem Irana u regiji.

Ovo odsustvo je tumačeno kao znak nezadovoljstva Rijada pred perspektivom zaključka sporazuma između Teherana i velikih zapadnih sila o iranskom nuklearnom programu.