{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijela kuća ponovo stala u odbranu Wolfowitza

F
15.5.2007. u 23:05
0
0
Bijela kuća ponovo stala u odbranu Wolfowitza
0
Bijela kuća ponovo stala u odbranu Wolfowitza
Bijela kuća u utorak je ponovo stala u odbranu predsjednika Svjetske banke Paula Wolfowitza, kojem prijeti smjena, ocijenivši da kršeći pravila banke kod promaknuća i povišice za svoju partnericu nije učinio prekršaj koji bi zahtijevao njegovu udaljavanje s dužnosti.
Interna komisija Svjetske banke (WB) u ponedjeljak je zaključila kako je Wolfowitz prekršio kadrovska pravila kuće dajući značajnu povišicu svojoj partnerici Shaha Rizi 2005. godine, i predložio Odboru guvernera banke da razmotri može li Wolfowitz i dalje ostati na njezinom čelu, obzirom na "krizu vodstva" koju je prouzročio.

Wolfowitz, koji se danas trebao očitovati pred 24-članim upravnim odborom WB-a, u svom je odgovoru naglasio kako su nalazi interne komisije "neuravnoteženi i manjkavi", te naglasio kako je "jako nepravično i bez opravdanja sada utvrditi da sam bio u sukobu interesa, jer sam se oslonio na preporuku etičkog odbora najbolje što sam je razumio".

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je kako Wolfowitz nije učinio ništa što bi opravdalo njegovu smjenu.

"Jasno smo dali do znanja da podržavamo Wolfowitza. Štaviše, on je rekao, a mi se slažemo, da je puno grešaka učinjeno u kadrovskom procesu. Ali to nisu prekršaji za otpuštanje", rekao je Snow.

"Ono što kažemo jest - da, načinio je greške. To je manje-više očito. Na drugoj strani, to nisu prekršaji za otpuštanje", dodao je glasnogovornik.

"Odbor (guvernera) mora razmotriti da li će Wolfowitz biti sposoban pružiti vodstvo potrebno kako bi se osiguralo da banka nastavi djelovati u punom opsegu i ispunjavati svoj mandat", kaže se među ostalim u zaključcima komisije objavljenim na web stranici Svjetske banke.

Komisija je zaključila kako je Wolfowitz prekršio kodeks postupanja u Svjetskoj banci i odredbe svoga ugovora, te da je bio u "sukobu interesa".

Wolfowitz će danas izložiti svoje argumente upravnom odboru a konačna odluka o njegovoj sudbini ne očekuje se prije srijede, javlja NBC News.

U pozadini afere, koja Svjetsku banku potresa sedmicama, traje intenzivno diplomatsko manevriranje u kojem SAD nastoje uvjeriti evropske zemlje da Wolfowitzu pruže još jednu priliku, dok se s evropske strane daje prednost ishodu kojem bi Wolfowitz sam podnio ostavku, umjesto da ga smjenjuje uprava, jer se ne želi ugroziti odnos s SAD-om, glavnim finansijerom WB-a, piše američka štampa, prenijela je Hina.

Nakon Wolfowitzeva dolaska na čelo banke 2005., interni etički odbor je predložio da Shaha Riza, stručnjak WB-a za Bliski istok, obzirom na njihovu vanbračnu vezu, dobije premještaj u State Department uz unapređenje i povišicu kao kompenzaciju za prekid karijere.

No kompenzacija od 60.000 dolara pokazala se prevelikom da bi je brojni Wolfowitzevi protivnici mogli "progutati", jer je s godišnjom plaćom od 193.000 dolara Riza, nadmašila i državnu tajnicu Condoleezzu Rice, kojoj nakon odbitka poreza ostaje 186.000 dolara.

Wolfowitz (69), jedan od istaknutih ideologa neokonzvervativnog krila Republikanske stranke, godine 2005. je s položaja zamjenika ministra odbrane i s renomeom arhitekta neomiljenog rata u Iraku, uz velike otpore postavljen za predsjednika Svjetske banke, gdje je inicirao reforme u čijem je središtu borba protiv korupcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: