Svijet
0

Bijela kuća pokreće "Globalnu kulturnu inicijativu"

FENA
Vlada Sjedinjenih Država pokrenula je program kulturne razmjene kojem je cilj poboljšati diplomatske kontakte s drugim zemljama, uz pomoć filmova, izložbi i saradnje na planu prevođenja strane književnosti.

Prva dama Laura Bush inaugurirala je ovaj program, nazvan Globalna kulturna inicijativa, u ponedjeljak u Bijeloj kući, u društvu Karen Hughes, zamjenice državne tajnice koja je u State Departmentu odgovorna za javnu diplomatiju.

Laura Bush je u pozdravnom govoru rekla da umjetnost može doprinijeti smirivanju tenzija i osnažiti postojeća savezništva, kao što je to bio slučaj i u vrijeme hladnog rata. Ona je posebno izdvojila primjer glazbenog kritičara Glasa Amerike Willisa Conovera, koji je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća doprinio popularizaciji jazz glazbe u bivšem sovjetskom bloku.

"Njegovi su programi doprinijeli poboljšanju američko-sovjetskih odnosa više nego što su to učinili službeni međudržavni pregovori", rekla je Laura Bush, prenosi VOA.

Inicijativa američke vlade uključuje i razmjenu filmova, dolazak stranih filmskih djelatnika u Ameriku te razmjenu na planu prevođenja strane književnosti.

Za program su zanimanje iskazale mnoge zemlje, među njima i Pakistan, Meksiko i Rusija.