SAD
0

Bijela kuća podržala metode mučenja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bushova administracija eksplicitno je podržala mučenja držanjem glava zatvorenika pod vodom i drugih strogih metoda ispitivanja protiv osumnjičenih pripadnika al-Qaide u dva tajna memoranduma za CIA-u u 2003. i 2004. godini, piše u srijedu Washington Post.

Ranije neobjavljene povjerljive memorandume zatražio je odnašnji direktor CIA-e George Tenet više od godinu dana nakon početka tajnih ispitivanja, javile su novine, pozivajući se na administracijske i obavještajne zvaničnike bliske dokumentima, prenosi Reuters.

Portparol Bijele kuće nije imao nikakvog komentara na izvještaj.

Sudeći po novinama, obavještajni zvaničnici tražili su pokriće od Bijele kuće jer su bili zabrinuti eventualnim reakcijama ako detalji programa ispitivanja izađu u javnost.

Pravnici iz ministarstva pravde potpisali su se na metode ispitivanja agencije počevši od 2002., ali visoki zvaničnici CIA-e bili su uplašeni da tvorci politike u Bijeloj kući nikada napismeno nisu podržali program, piše Post.

Ponovljeni zahtjevi šefa CIA-e za pisanim tragom odražavaju rastuću zabrinutost unutar agencije oko toga može li se administracija kasnije distancirati od odluke o bavljenju zarobljenim vođama al-Qaide, piše Post, pozivajući se na bivše obavještajne zvaničnike koji su tražili da ostanu anonimni.

Zvaničnici su izjavili novinama da je Tenet prvo izvršio pritisak na Bijelu kuću za pismenim odobrenjem u junu 2003. tokom sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Nekoliko dana kasnije, Tenet je primio kratki memorandum u kojem mu se uručuje odobrenje administracije za metode ispitivanja CIA-e, tvrde zvaničnici.

Tenet je uputio drugi zahtjev za pismenim odobrenjem u junu 2004. nakon javnog zgražavanja zbog zatvorskog skandala u Abu Ghraibu, piše Post.

Zvaničnici administracije potvrdili su postojanje memoranduma, ali ni oni ni bivši obavještajni zvaničnici nisu opisali povjerljive dokumente u detalje, javljaju novine.