Rok 60 do 100 dana
11

Bijela kuća: Počelo povlačenje vojnika iz Sirije, kampanja protiv IDIL-a ulazi u novu fazu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD su počele povlačenje svojih vojnika iz Sirije, a kampanja protiv tzv. Islamske države ulazi u novu fazu, saopštila je danas Bijela kuća.

U saopštenju se napominje da je "teritorijalni kalifat" ove islamističke organizacije poražen.

"Ove pobjede nad IDIL-om u Siriji ne označavaju kraj globalne koalicije ili kampanje. Počeli smo da vraćamo kući američke trupe dok traje tranzicija u sljedeću fazu ove kampanje", izjavila je portparoka Bijele kuće Sara Sanders.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je Reutersu da će svo osoblje State departmenta biti evakuisano iz Sirije u roku od 24 sata.

Ovaj izvor dodao je da je vremenski okvir za povlačenje američkih vojnih snaga iz Sirije 60 do 100 dana i da će se trupe vratiti kada bude okončana posljednja operacija protiv islamista.

Predsjednik Donald Trump prethodno je putem Twittera objavio da je IDIL u Siriji poražen i da je to bio njegov jedini cilj u toj zemlji.

SAD imaju u Siriji skoro 2.000 vojnika, od kojih su mnogi pripadnici specijalnih snaga koje blisko sarađuju sa savezom kurdskih i arapskih milicija, poznatih pod imenom "Sirijske demokratske snage" /SDF/.