Svijet
0

Bijela kuća: Platili smo cijenu zbog pogrešnog transparenta

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća priznaje da je američki predsjednik Bush platio cijenu zbog transparenta da je "misija ispunjena" koju je Bijela kuća greškom postavila prije pet godina, aludirajući na to kako je ova izjava postala simbol pogrešnih shvatanja i grešaka u dugom i skupom ratu u Iraku.

Danas je peta godišnjica od momenta kad je Bush dramatično sletio u Navy. Amerikanci su nakon toga ispalili na hiljade projektila u Iraku.

"Glavne operacije u Iraku su gotove," rekao je tada Bush. "Borba u Iraku je jedna pobjeda u ratu na teror koju smo počeli 11. septembra 2001. i ona se i dalje nastavlja."

Transparent na kome piše da je "misija ispunjena" u istom momentu se pojavio na snimkama iznad predsjednika i to je potez zbog kojeg u Bijeloj kući žale što su napravili. Ovaj iskaz postao je predmetom ismijavanja i izvor kontraverzi.

U naknadnim objašnjenjima, iz Bijele kuće su rekli da se ovaj natpis nije odnosio na "kompletiranje" rata u Iraku. Bush se ogradio od ikakve veze sa ovim bannerom i njegovom porukom, a zvaničnici su objasnili da je greškom postavljen i da je poruka imala privatni karakter.

"Predsjednik Bush dobro zna da je transparent trebao nositi određeniju poruku i da se poruka "misija ispunjena" odnosila na smjenu mornara koja se tog dana vraćala iz misije," rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino. "A mi smo zaista platili cijenu zbog ovog poteza. Ja znam da će se mediji poigravati s ovim i sutra, kao što to uvijek rade."

Bush je u svom zadnjem govoru rat u Iraku nazvao "dugim, ali ne i beskonačnim", piše AP.