Svijet
0

Bijela kuća odbila ustupak Kongresa na zakon o ratnom finansiranju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća je odbacila prijedlog demokrata za zakonsku mjeru o finansiranju rata u kojoj je, uz ostalo, predviđena mogućnost da predsjednik Bush ne ispuni vremenski okvir za povlačenje američkih vojnika u Iraku.

Šef osoblja Bijele kuće Josh Bolten izjavio je da bi uključivanje vremenskog okvira za povlačenje, čak i kad ga ne treba poštovati, poslalo krivu poruku i neprijateljima, ali i saveznicima Sjedinjenih Država, kao i vojnicima na terenu.

Ovo je Bolten izjavio nakon razgovora na Capitol Hillu s vodećim zastupnicima o finansiranju vojnih operacija u Iraku.

Predsjednik Bush uložio je veto na prijašnji zakonski prijedlog o dodatnom finansiranju za operacije u Afganistanu i Iraku zbog toga što je u njega bio ugrađen i dio o vremenskom okviru povlačenja.

Istovremeno Josh Bolten je izrazio podršku prijedlogu vodećeg republikanca u senatskom Odboru za oružane snage, senatora Johna Warnera iz Virginije, kojim se traži od predsjednika Busha da potvrdi postizanje napretka i ostvarivanje određenih ciljeva od strane iračke vlade. Senat je tijesnom većinom glasova prošle sedmice odbacio ovaj amandman senatora Warnera.

Na sastanku iza zatvorenih vrata s Bushevim predstojnikom ureda Joshuom Boltonom, demokratski čelnici Kongresa su ponudili da iz zakona uklone milijarde dolara izdvajanja za domaće potrebe, nevezane s ratom, ako Bush prihvati raspored za povlačenje američkih jedinica iz Iraka.

Kao dio dogovora, demokrati bi dopustili predsjedniku da zanemari poštivanje roka za povlačenje snaga.

No, unatoč takvoj ponudi koja bi zakonsku odredbu o povlačenju snaga učinila samo deklarativnom, dogovor nije postignut.

"Malo je reći da sam razočaran ovim sastankom", kazao je čelnik senatske većine Harry Reid. "Stvarno sam očekivao da će predsjednik prihvatiti dio odgovornosti za ono što pokušavamo postići", dodao je.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je kako su ona i Reid najavili Boltonu da će tokom vikenda izraditi novi nacrt zakona koji bi mogao dobiti široku potporu u Kongresu. Demokratski čelnici namjeravaju poslati zakon Bushu na potpis, prije kraja maja.

"Jasno je da je razlika između predsjednika i demokrata u odgovornosti", kazala je Pelosi, dodajući na kraju kako će "američke snage ipak biti finansirane".

Zakonom bi se trebalo odobriti oko 90 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu u ovoj godini, uz 70 milijardi koje su već odobrene u tekućem proračunu.

Ukupna vrijednost zakona, zajedno s tzv. "pet" projektima,

izdvajanjima za lokalne potrebe kojima zastupnici sebi kupuju podršku birača, a predlagači zakona podršku zastupnika za njegovo izglasavanje, iznosi oko 124 milijarde dolara.