Svijet
0

Bijela kuća odbacuje prijedlog senatora Warnera i Lugara o reviziji strategije u Iraku

FENA
Bijela kuća je odbacila zahtjev dvojice uglednih republikanskih senatora da zauzme novi pristup prema ratu u Iraku. Senatori traže od predsjednika da izradi nacrt revidiranog ratnog plana.

Riječ je o dvojici senatora koji igraju čelnu ulogu u pitanjima nacionalne sigurnosti – John Warner iz Virginije vodeći je republikanac u senatskom Odboru za oružane snage, a Richard Lugar zauzima isti položaj u Odboru za vanjsku politiku.

Njih su dvojica predložila zakonsku mjeru koja bi dala administraciji do sredine oktobra da obavi reviziju politike i izradi plan o ograničavanju misije američkih jedinica u Iraku na obuku iračkih jedinica, zaštitu granica i američke imovine te borbu protiv terorizma.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je jučer za televizijsku mrežu Fox da zakonski prijedlog Warner-Lugar nije neophodan, dodajući kako se već odvija redoviti proces revizije predsjednikove strategije u Iraku.

Hadley je rekao da taj proces počinje u septembru. "To počinje s izvještajem našeg glavnog zapovjednika na terenu generala Petraeusa i našeg ambasadora u Iraku Ryana Crockera. Oni će u septembru doći u Washington i podnijeti izvještaj, upotpunjen nizom izvještaja administracije i izvan administracije, i to će biti vrijeme da se razmotre ovakva pitanja kakva ova gospoda sad postavljaju".

Ubrzo nakon ovog interviewa senator John Warner je na televizijskoj mreži ABC zatražio od Bijele kuće da ponovno razmotri prijedlog. Dodao je da je taj prijedlog razuman, te da bi predsjednik trebao početi razmišljati o drugim političkim opcijama. Ukazao je na nedavnu procjenu postignutog napretka u Iraku i izrazio dvojbu da će dodatne jedinice, koje je uputio predsjednik Bush, naići na adekvatnu nužnu političku spremnost u Bagdadu.

"Nakon svega, započeli smo s tim povećavanjem broja vojnika kako bismo pružili određeni stupanj sigurnosti u Bagdadu, tako da iračka vlada može obavljati posao. Ne obavlja posao kako smo mi predviđali. Tako da predsjednik mora učiniti neke izmjene, a ja sam uvjeren da će to i učiniti i o tome izvijestiti Kongres".

Prijedlog senatora Warnera i Lugara naišao je na prilično hladne reakcije demokrata koji traže čvrsti vremenski okvir za povlačenje iz Iraka. Inače, u subotu je irački premijer Nuri al-Maliki izjavio da su iračke snage spremne preuzeti potpuno održavanje sigurnosti kad god američke jedinice napuste zemlju.