Svijet
0

Bijela kuća: Novi snimak s Bin Ladenom potvrđuje opravdanost Bushove akcije

FENA
Bijela kuća je saopćila u petak da novi objavljeni videosnimak, koji prikazuje Bin Ladena s nekim od učesnika napada od 11. septembra, samo potvrđuje opravdanost akcije predsjednika Busha u borbi protiv terorizma.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow je rekao da se Al-Qaida vara ako vjeruje da će zastrašiti SAD. "Nemamo razloga da u ovoj etapi vjerujemo da taj snimak nije vjerodostojan", rekao je on.

"Ono što ovaj snimak pokazuje jeste da je predsjednik sasvim u pravu kada kaže Amerikancima da Al-Qaidu i sve njene namjere treba uzeti zaozbiljno, ali moramo ozbiljno shvatiti i našu obavezu, a to je poboljšanje mogućnosti gonjenja pripadnika Al-Qaide", rekao je on novinarima.

"Međutim, ako je ideja Al-Qaide da nas zastraši, onda se oni ponovo varaju. Oni ne razumiju ko smo mi", dodao je on.

U četvrtak navečer, četiri dana prije pete godišnjice napada od 11. septembra, Al-Jazzeera je emitirala videosnimak, koji prvi put prikazuje šefa al-Qaide i dva buduća otmičara, u trenutku dok se pripremaju za napade.

Na snimku se vidi Bin Laden u društvu Ramzija ben Al-Shaiba, jednog od navodnih koordinatora napada. Ramzi ben Al-Shaiba je uhapšen u Pakistanu. Dosad je ukupno uhapšeno 14 značajnih pripadnika Al-Qaide.

Među 14 pripadnika nalazi se i mozak napada Khaled Cheikh Mohammed, a CIA ih je godinama saslušavala po tajnim zatvorima van zemlje. Oni su potom prebačeni u zatvor Guantanamo.

Godišnjica napada bit će označena agresivnom kampanjom predsjednika Busha u odbrani kontroverzne akcije u cilju zaštite Amerikanaca od terorizma.