Matematičke šanse postoje
0

Bijela kuća: Nismo stupili u kontakt s vanzemaljcima

Sarajevo-x.com
Postoje matematičke šanse da negdje u svemiru žive bića koja ne poznajemo, ali nema dokaza da su oni ikada pokušali kontaktirati ljude, saopćeno je iz Bijele kuće.

Nakon pritiska javnosti i slanja dviju peticija sa 17.000 potpisa kojima se od Vlade SAD-a traži da objavi sva saznanja o vanzemaljskim bićima, putem web-stranice javnosti se obratio Phil Larson, zadužen za "svemirsku politiku i komunikacije".

"Američka vlada nema dokaze o postojanju vanzemaljskog života, niti o tome da su nepoznata bića pokušavala stupiti u kontakt s ljudima. Također, ne postoje informacije koje upućuju na to da se neki dokazi skrivaju od javnosti", napisao je Larson na zvaničnoj web-stranici Bijele kuće.

Ipak, istakao je da teorija o postojanju vanzemaljskog života nije odbačena i da je i nekoliko NASA-inih projekata bilo isključivo usmjereno na traganje za životom izvan planete Zemlje.

"Mnogi naučnici i matematičari su došli do zaključka da su veliki izgledi da negdje među milijardama zvijezda postoji planeta na kojoj ima života. Ipak, većina njih se složila da su izgledi da eventualo stupimo u kontakt s tim bićima, pogotovo inteligentnim, veoma mali najprije zbog vremenske udaljenosti. Ipak, to su spekulacije i statistika. Činjenica je da ne postoje vjerodostojni dokazi o postojanju vanzemaljskog života", napisao je stručnjak, prenose američki mediji.

Bijela kuća je nedavno pokrenula inicijativu pod nazivom "Mi ljudi", kojom je građanima omogućeno da pošalju vladi peticije te tako i dobiju odgovore na svoja pitanja.

Upravo jedna takva peticija kojom su pozvali američkog predsjednika Baracka Obamu da u javnost iznese sva saznanja o vanzemaljskom životu je izazvala veliku pažnju javnosti.

Peticiju su poslale osobe okupljene oko grupe Paradigm Research.

U peticiji su naveli da su pripadnici brojnih vojnih i vladinih agencija svjedočili postojanju vanzemaljskog života te da akete pokazuju da Amerikanci ne vjeruju vladi koja tvrdi da ne postoje bilo kakvi dokazi o vanzemaljcima.