Svijet
1

Bijela kuća: Nema amnestije za Snowdena

Klix.ba
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Bijela kuća je saopćila kako ne podržava ideju o amnestiji za bivšeg uposlenika Agencije za nacionalnu sigurnost, Edwarda Snowdena. Saopćenje je uslijedilo nakon što je čelnik istražne jedinice ove agencije predložio kako vrijedi razmisliti o amnestiji.

Richard Ledgett, čelnik jedinice zadužene za razmatranje Snowdenovih neovlaštenih objavljivanja povjerljivih informacija, saopćio je kako bi bilo opravdano ponuditi Snowdenu amnestiju ukoliko obeća da više neće učestvovati ni u kakvim objavljivanjima.

“Moj lični stav je da o tome vrijedi razgovarati. Potrebno mi je osiguranje da će ostali podaci biti zaštićeni, a moj prag osiguranja bi bio veoma visok. Uključivalo bi više od samog obećanja”, rekao je Ledgett.

Ipak, Bijela kuća je bila jasna da neće mijenjati stav u vezi sa Snowdenom, koji se trenutno nalazi u privremenom političkom azilu u Rusiji, nakon što je novinarima predao desetine hiljada povjerljivih dokumenata o NSA-inom globalnom nadzoru.

"Snowden je optužen za objavljivanje povjerljivih informacija i suočen je s krivičnim optužbama. Trebao bi se što prije vratiti u SAD, gdje će biti podvrgnut čitavom procesu i zaštiti”, izjavila je Caitlin Hayden, glasnogovornica Nacionalnog vijeća sigurnosti.

Nakon što se Bijela kuća oglasila, okružni sudija otkrio je da bi kolekcija metapodataka mogla prekršiti Četvrti amandman i dovesti do nerazumnih pretraživanja i pljenidbe zaštićenih podataka. Sudija Richard Leon također je saopćio kako američko Ministarstvo pravde nije uspjelo prikazati kako je temeljito pretraživanje metapodataka uspjelo spriječiti nijedan teroristički napad.

Uprkos podijeljenim mišljenjima, Leonova preliminarna zabrana, koja sprečava NSA u prikupljanju podataka, ostaje na snazi. Program će ostati nedirnut, a američka vlada podnijela je žalbu na ovu odluku.