Svijet
0

Bijela kuća negira da je htjela napasti Iran ili Siriju

FENA
Bijela kuća je negirala u petak glasine prema kojima su Sjedinjene Američke Države pripremale vojnu intervenciju na Iran ili Siriju.

"Želim govoriti o glasinama, koje kruže u urbanim sredinama", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow na konferenciji za štampu.

"To je nastalo zbog jezika koji je upotrijebio predsjednik Bush u srijedu navečer u svom obraćanju naciji, vezano za Iran i Siriju, što se protumačilo kao da je pokušavao da pripremi rat protiv jedne od ove dvije zemlje i da su pripreme u toku. To nije istina", rekao je Snow.

U svom govoru, predsjednik se obavezao da će zaustaviti svaku podršku, koja dolazi iz Irana ili Sirije, iračkim pobunjenicima koji traže da destabiliziraju zemlju. "Prekinut ćemo napade na naše snage. Pekinut ćemo podršku koja dolazi iz Irana ili Sirije i tražit ćemo i uništiti mreže koje snabdijevaju sofisticiranim oružjem i obučavaju naše neprijatelje u Iraku", rekao je Bush.

Za američkog sekretara odbrane Roberta Gatesa, koji je u petak govorio pred Kongresom, govor predsjednika "se pozivao, mislim, striktno na operacije vođene unutar teritorije, unutar Iraka a ne van granica Iraka".

General Peter Pace, šef glavnog štaba američkih snaga, također saslušan pred komisijom oružanih snaga Senata, rekao je: "gledano striktno s vojnog stajališta, nije neophodno prelaziti iransku granicu". "Možemo goniti naše neprijatelje i mi ih gonimo, pojačali smo naša sredstva u gonjenju terorističkih mreža u Iraku, odakle oni i dolaze".