John Kirby
0

Bijela kuća: Ne bi bilo dobro da se sukob sada okonča jer bi Rusija zadržala teritoriju

S. G.
Portparol Bijele kuće John Kirby izjavio da Sjedinjene Američke Države trenutno ne žele da vide prekid vatre u Ukrajini, jer bi to značilo da će Rusija zadržati osvojene teritorije.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost je izjavio da ako Kina želi da igrati konstruktivnu ulogu u Ukrajini, njen predsjednik Xi Jinping bi trebao da podstakne Rusiju da prekine svoju invaziju na Ukrajinu.

Podsjetimo, Xi koji je dva dana boravio u zvaničnoj posjeti Moskvi gdje je bio gost svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Nakon višesatnog razgovora, izrekli su tople riječi prijateljstva između Kine i Rusije, a uputili su zajedničke kritike Zapadu, bez znakova diplomatskog proboja oko Ukrajine.

Kirby je rekao da SAD ne žele sada da vide prekid vatre u Ukrajini jer bi to Rusiji omogućilo da zadrži svoje teritorijalne dobitke i dopustilo bi Putinu da pregrupiše svoje snage.

"Prekid vatre upravo sada, zamrzavanje linija tamo gdje jesu, u osnovi mu daje vrijeme i prostor koji su mu potrebni da pokuša ponovno da se opremi, popuni ljudstvom, kako bi nadoknadio taj utrošak resursa", rekao je Kirby.