Svijet
0

Bijela kuća najavila veto i na novu verziju zakona o financiranju rata u Iraku

FENA
Američki predsjednik George W. Bush uložit će veto i na novu verziju zakona o finansiranju rata u Iraku, koju pripremaju demokrati u Zastupničkom domu Kongresa, jer ona uključuje neprihvatljiva ograničenje tog financiranja, najavio je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow.

"Postoje ograničenja za financiranje i također neke stavke za izdvajanje sredstava koje su spomenute u poruci uz prvi veto, a koje su još u zakonu", rekao je Snow novinarima u avionu Air Force One, na letu predsjednika Busha u Kansas, gdje je u srijedu posjetio u tornadu porušeni grad Greensburg.

Iako su dužnosnici Bijele kuće i prije izražavali nezadovoljstvo novim zakonom Zastupničkog doma, to je prvu puta da se prijeti novim vetom.

Snow je izrazio nadu da će administracija i Kongres ipak doći do dogovora, te kazao kako će o tome danas razgovarati predstojnik ureda predsjednika Joshua Bolten i čelnik senatske većine Harry Reid.

Bush je stavio veto na prvu verziju zakona vrijednog 124 milijarde dolara, u kojem se pozivalo na povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka u roku od šest mjeseci, počev od 1. oktobra ove godine.

Taj veto demokrati nisu uspjeli srušiti jer im je za to trebala dvotrećinske većina u Zastupničkom domu, s kojom ne raspolažu.

Demokratski čelnici u Kongresu sada sastavljaju novi prijedlog koji bi omogućio financiranje američkih snaga u Iraku i Afganistanu do septembra, odnosno do novog godišnjeg proračuna, ali uz ispunjavanje određenih uvjeta. Oko polovice sredstava ovisilo bi o Bushevu izvještaju Kongresu na ljeto, o tome u kojoj mjeri je iračka vlada ispunila postavljene sigurnosne ciljeve. Nakon izvještaja Kongres bi ponovo glasao o odobravanju ostatka sredstava, prenijela je Hina.

U zakonu se više ne spominje američko povlačenje iz Iraka.

Za ratove u Iraku, gdje je trenutačno oko 150.000 američkih vojnika i Afganistanu, gdje ih je 25.000, u redovitom je godišnjem proračunu već izdvojeno 70 milijardi dolara, a prema ocjenama nezavisnih analitičara, ta će sredstva dostajati do sredine juna.