Istraga u toku
0

Bijela kuća je upozorena da je Trumpov pomoćnik Flynn bio podložan ruskim ucjenama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bijela kuća je u januaru upozorena da je savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost Michael Flynn bio podložan ruskim ucjenama, kazao je bivši američki zvaničnik, što je opet vratilo u centar pažnje odnose SAD-a i Rusije.

Trump je negirao da je njegov tim u dosluhu s Rusijom, kazavši da je to "podvala" i da je istraga o uplitanju Rusije u izbore Sjedinjenih Američkih Država finansiranje "šarade".

Advokatica Sally Yates je potvrdila kako je upozorila zvaničnike iz Bijele kuće, šest dana prije nego što je Trump preuzeo rukovodstvo administracije, da Flynn, bivši šef vojne obavještajne službe, nije bio iskren prema potpredsjedniku Mikeu Penceu o svojim razgovorima s ruskim ambasadorom u Washingtonu.

"Smatrali smo da je general Flynn ugrožen u odnosima sa Rusima", kazala je Yates na saslušanju u svom prvom javnom komentaru glede skandala u vezi s Trumpovom administracijom.

"To je bio problem, jer ne samo da vjerujemo kako su Rusi to znali, nego su vjerovatno imali i dokaze o ovim informacijama. To je stvorilo kompromisnu situaciju, situaciju u kojoj savjetnika za nacionalnu sigurnost mogu ucijeniti Rusi", rekla je Yates.