Svijet
0

Bijela kuća ignorirala upozorenja CIA-e o Iraku

FENA
Bijela kuća ignorirala je upozorenja CIA-e na haos koji bi moglo izazvati svrgavanje Sadama Huseina u Iraku, navodi se u izvještaju bivših dužnosnika CIA-e koji su napisali da je administracija predsjednika Georgea W.Busha "evidentno pridavala malo ili nimalo pažnje" u procjeni CIA-e prije sukoba o situaciji u Iraku, izvještava New York Times.

Priznavši sve greške američke obavještajne agencije u vezi s iračkim vojnim programom, u izvještaju koji je izradila direkcija Richarda Kerra, bivšeg zamjenika direktora CIA-e, ocijenjeno je da je "analiza CIA-e bila tačna o pitanju situacije nakon rata u Iraku".

Osim toga, prema tekstu, CIA je "tačno odgovorila na ispitivanja o razvoju rata ili raspoređivanju iračkih snaga u borbama".

U tekstu se također podsjeća kako je CIA zaključila da ne postoji značajna veza između Iraka i Al-Qaide i ocjenjuje se da je agencija tačno predvidjela "utjecaj rata na tržište nafte kao i reakcije etničkih frakcija i plemena u Iraku".

Na pitanje New York Timesa, Bijela kuća je osporila zaključke Kerrovog izvještaja. "Predvidjeli smo na odgovarajući način period nakon rata", rekao je za dnevni list glasnogovornik Frederick Jones.