{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bijela kuća ignorirala upozorenja CIA-e o Iraku

F
13.10.2005. u 13:07
0
0
Bijela kuća ignorirala upozorenja CIA-e o Iraku
0
Bijela kuća ignorirala upozorenja CIA-e o Iraku
Bijela kuća ignorirala je upozorenja CIA-e na haos koji bi moglo izazvati svrgavanje Sadama Huseina u Iraku, navodi se u izvještaju bivših dužnosnika CIA-e koji su napisali da je administracija predsjednika Georgea W.Busha "evidentno pridavala malo ili nimalo pažnje" u procjeni CIA-e prije sukoba o situaciji u Iraku, izvještava New York Times.
Priznavši sve greške američke obavještajne agencije u vezi s iračkim vojnim programom, u izvještaju koji je izradila direkcija Richarda Kerra, bivšeg zamjenika direktora CIA-e, ocijenjeno je da je "analiza CIA-e bila tačna o pitanju situacije nakon rata u Iraku".

Osim toga, prema tekstu, CIA je "tačno odgovorila na ispitivanja o razvoju rata ili raspoređivanju iračkih snaga u borbama".

U tekstu se također podsjeća kako je CIA zaključila da ne postoji značajna veza između Iraka i Al-Qaide i ocjenjuje se da je agencija tačno predvidjela "utjecaj rata na tržište nafte kao i reakcije etničkih frakcija i plemena u Iraku".

Na pitanje New York Timesa, Bijela kuća je osporila zaključke Kerrovog izvještaja. "Predvidjeli smo na odgovarajući način period nakon rata", rekao je za dnevni list glasnogovornik Frederick Jones.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: