Svijet
0

Bijela kuća daje prednost diplomatiji u odnosima s Iranom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bijela kuća ponovila je u petak da daje prednost diplomatskom rješenju kako bi Iran odustao od svojih osjetljivih nuklearnih aktivnosti, nakon što je potpredsjednik izraelske vlade izjavio da ne ostaje mnogo drugih opcija nego upotreba vojne sile na Iran.

"Ne želim pribjegavati špekulacijama", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott Stanzel, koga su novinari pitali da li SAD podržava izraelski napad na Iran.

"Mislim da smo bili vrlo jasni o našem pristupu pitanju Irana tokom posljednjih nekoliko sedmica i mjeseci", rekao je on.

Bushova administracija stalno govori da su sve opcije, dakle uključujući tu i vojnu, na stolu, kako bi se savladala "iranska prijetnja", naziv američke administracije. Međutim, ona je ipak ocijenila da se daje prednost diplomatiji, te nastavlja da vrši pritisak na Islamsku Republiku da pojača međunarodne sankcije.

"Ostale opcije, osim vojne,nestale su", rekao je izraelski potpredsjednik Shaul Mofaz, prema tekstu koji je objavio dnevni list Yediot Aharonot.

"Sankcije se pokazuju nedjelotvornij. Nemamo drugoga izbora nego da napadnemo Iran i zaustavimo njegov nuklearni program", rekao je Mofaz , čija se zemlja smatra metom iranskoga nuklearnoga programa.

"Ako Iran nastavi svoj program naoružavanja, mi ćemo ga napasti", upozorio je on.