Dana Perino
0

Bijela kuća će možda uložiti žalbu na presudu saveznog suda

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Demokrati i Bushova administracija procjenjuju prošlosedmičnu odluku saveznog suda prema kojoj bivši visoki zvaničnici Bijele kuće nemaju potpuni imunitet kada ih Kongres poziva da svjedoče.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi je vijest o odluci suda rekla da je to veoma dobra vijest za svakoga ko vjeruje u Ustav Sjedinjenih Država, ko vjeruje u podjele na grane vlasti i sistem međusobnih provjera. "To ćemo dalje proučiti i vidjeti kako će se to odraziti na ostale slučajeve neodazivanja na pozive Kongresa predstavnicima izvršne vlasti."

Pelosi je govorila o nastojanjima odbora, u kojima demokrati imaju većinu, da pozove visoke zvaničnike Bijele kuće da svjedoče o svojoj ulozi oko raznih pitanja - od rata u Iraku do politizacije Sekretarijata za pravosuđe. Demokrati su posebno željeli čuti svjedočenje bivše pravne savjetnice predsjednika Georgea Busha Harriet Mayers i aktuelnog šefa kabineta Joshue Boltona u vezi s kontroverznim otpuštanjem devetorice sudija prije skoro dvije godine. Dilema je da li je njihovo otpuštanje bilo politički motivirano, što Bijela kuća najoštrije odbacuje, ili ne. Međutim, to je svakako bio jedan od razloga zbog koga je bivši sekretar za pravosuđe Alberto Gonzales bio primoran da podnese ostavku.

U svom odbijanju da svjedoči pred Kongresom Harriet Mayers se pozivala na zaštićeno pravo komuniciranja u izvršnoj vlasti unutar vrha, dok je Bolton odbio da preda ključnu dokumentaciju.

Odlučujući u slučaju koji je pokrenuo odbor za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa, sudija Saveznog okružnog suda John Bates je rekao da Mayrs ima zakonsku obavezu da se lično pojavi i dokaže svoje pravo na imunitet.

Još jedan sukob zakonodavne i izvršne vlasti iskrsnuo je prošle sedmice. Po uzoru na odbor za pravosuđe Senata i odbor za pravosuđe Predstavničkog doma glasao je o pozivu na svjedočenje bivšeg glavnog savjetnika predsjednika Busha Karla Rowea.

"Rezolucijom se preporučuje da Predstavnički dom proglasi da je Karl Rwe odbio da se odazove na poziv Kongresa. Ovom rezolucijom se preporučuje da Predstavnički dom postupi po propisu kojim se regulira nepoštovanje Kongresa protiv Rowea i iskoriste druge pravne mogućnosti da on bude primoran na svjedočenje. Žalosno je da je do ovoga moralo doći, ali nismo imali drugog izbora."

Rowe je odbio da se pojavi, čak i da objasni svoje tvrdnje da nema obavezu da svjedoči pred Kongresom.

Kongresmen Koniers nazvao je to narušavanjem postupka.

Iako je savezni sudija u presudi odbio pozive na apsolutni imunitet najviših predstavnika izvršne vlasti, nije se izjasnio i zauzeo stav o, kako je rekao, konkretnim slučajevima gospođe Mayers i gospodina Boltona, javio je Glas Amerike.

Predstavnica Bijele kuće Dana Perino rekla je da presuda saveznog suda ne znači da najviši predsjednikovi savjetnici nemaju pravo na imunitet pod određenim okolnostima. Ona je izjavila da se presuda Saveznog suda razmatra i da će Bijela kuća možda uložiti žalbu na presudu.

Kongresmen Koniers je rekao da planira nastaviti razmatranje slučaja u nadi da će uključiti i pitanje Harriet Mayers i, kako je rekao, drugih koji se pozivaju na imunitet. Nancy Pelosi je rekla da će se o sljedećim koracima konsultirati s kongresmenom Koniersom.