Svijet
0

Bijela kuća će izdvojiti 500.000 dolara za pomoć Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bijela kuća je u utorak saopćila da će izdvojiti početnu pomoć od 500.000 dolara za žrtve potresa koji je uništio jugozapadni dio Kine i potvrdila da je predsjednik George W. Bush izrazio saučešće kineskom predsjedniku Huu Jinatau.

Bush "je izrazio saučešće zbog potresa i ponovo ponudio pomoć na sve moguće načine", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Ona je potvrdila, također, da su dva predsjednika spomenula i Tibet i humanitarnu katastrofu u Mijanmaru poslije prolaska ciklona "Nargis".

Kineska državna televizija je nešto ranije, pozivajući se na ministarstvo vansjkih poslova, objavila da je predsjednik Bush telefonom izrazio saučešće predsjedniku Huu povodom potresa jačine 7,9 stepeni prema Rihterovoj skali, koji je u ponedjeljak pogodio zapadni dio Kine, i dodao kako je spreman pružiti svaku vrstu pomoći.

Predsjednik Hu je insistirao na činjenici da je Tibet kinesko unutarnje pitanje i izrazio nadu da će se SAD ponašati na odgovarajući način prema svakom pitanju koje se odnosi na Tibet, navodi se u saopćenju.